فدراسیون فوتبال برخلاف درخواست خود از مجمع فدراسیون فوتبال روند متفاوتی را برای اصلاح اساسنامه دنبال میکند.
به گزارش خبرنگار فوتبال و فوتسال گروه ورزشی باشگاه خبرنگاران جوان، مهدی محمد نبی، دبیرکل فدراسیون فوتبال روز ۲۰ فروردین با ارسال نامهای به اعضای مجمع از آنها درخواست کرد در راستای اصلاح اساسنامه این فدراسیون تا تاریخ ۲۷ فروردین نظرات و پیشنهادهای خود را نسبت به اساسنامه مصوب سال ۱۳۹۰ ارائه کنند تا این نظرات به کمیته حقوقی و تدوین مقررات فدراسیون فوتبال منعکس شود.
طبق اعلام نبی اعضای این کمیته باید پیش نویس اساسنامه جدید را در این هفته به او ارائه بدهند تا پس از تا در هیئت رئیسه فدراسیون مورد تائید قرار بگیرد. البته این پیش نویس باید برای اعضای مجمع وفیفا هم ارسال شود تا آنها هم نظرات خود را اعلام کنند.
مرحله سوم اصلاح اساسنامه هم به بحث تصویب اساسنامه، مقررات انتخاباتی و تعیین کمیته انتخابات در مجمع عمومی فدراسیون فوتبال بازمی گردد.
در نهایت اساسنامه مصوب فدراسیون باید از سوی هیئت دولت مورد تصویب قرار بگیرد تا زمینه برگزاری انتخابات فدراسیون فراهم شود.
نکته مهم در زمینه درخواست ارائه نظرات و پیشنهادهای اعضای مجمع این است که چنین موضوعی در هیچ یک از بندهای اساسنامه مصوب سال ۹۰ نیامده و این اقدام فدراسیون حرکت عجیب و بدون مستند قانونی است. در واقع مشخص نیست مدیران فعلی این مجموعه با چه هدفی چنین درخواستی از اعضای مجمع داشته اند.
در بند ۲ ماده ۳۰ اساسنامه فعلی فدراسیون آمده است «هرگونه پیشنهاد برای اصلاح در اساسنامه باید توسط اعضاء فدراسیون یا هیئت رئیسه به صورت کتبی با ارائه توضیحات در مورد آن برای دبیرکل فدراسیون ارسال شود. پیشنهاد اصلاح اساسنامه زمانی معتبر خواهد بود که حداقل ده نفر دیگر از اعضا از آن حمایت کرده و تائید خود را به صورت کتبی اعلام نمایند.»
برهمین اساس ۱۳ اسفند ۹۸ سعید آذری، مدیرعامل باشگاه فولاد خوزستان و یکی از اعضای مجمع که تلاش زیادی برای اصلاح اساسنامه داشته پس از جمع آوری ۱۰ امضا، با ارسال نامهای به ابراهیم شکوری، سرپرست سابق دبیرکلی مجمع، این بحث را مطرح و از او درخواست کرد بحث اصلاح اساسنامه را در مجمع روز ۲۵ اسفند که از سوی فدراسیون به عنوان مجمع انتخاباتی اعلام شده بود و در نهایت به دلیل تأکید فیفا به تعویق انتخابات تا زمان اصلاح اساسنامه، لغو شد، پیگیری کند.
علی عیسی زاده (مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان) منوچهر نیک فر (سرپرست باشگاه سپاهان اصفهان) میر معصوم سهرابی (مدیر عامل تراکتور تبریز) سعید آذری (مدیرعامل باشگاه فولاد خوزستان) محمود محمودی نیا (مدیرعامل باشگاه مس کرمان) جواد هندیزی (مدیرعامل باشگاه آرمان گهر سیرجان) محمد جواهری (مدیرعامل باشگاه گل گهر سیرجان) علی امیری (مدیرعامل باشگاه نساجی مازندران) و رضا جنتی (مدیر عامل باشگاه گیتی پسند) ۱۰ نفری بودند که چنین درخواستی را مطرح کردند، اما برخی تحرکات و کارشکنیها سبب شد تعدادی از این مدیران امضا خود را انکار کنند که البته آذری هم با انتشار اسنادی ثابت کرد آنها برای اصلاح اساسنامه امضا زده اند.
حال به اصل موضوع باز میگردیم. فدراسیون فوتبال در شرایطی از اعضای مجمع خواسته تا پیشنهادهای شان را درباره اساسنامه فعلی ارائه کنند که با توجه به ساکت بودن بندهای همین اساسنامه نسبت به چنین درخواستی، شبهاتی ایجاد شده بود.
با این وجود اعضای مجمع طبق درخواست مهدی محمد نبی مشارکت فعال خود را در زمینه اصلاح اساسنامه آغاز کردند.
هرچند سال گذشته با حضور نمایندگان فیفا و AFC در ایران، تغییرات در کلیت اساسنامه مطابق اساسنامه استاندارد فیفا و AFC شکل گرفت، اما برخی اعضای مجمع فدراسیون فوتبال پس از طرح درخواست نبی، پیشنهادهایی برای تغییر در جزئیات اساسنامه هم ارائه کردند.
علی قرائی، رئیس هیئت فوتبال کرمان یکی از فعالترین اعضای مجمع در بحث اصلاح اساسنامه است. از مهمترین نکات مدنظر او در این امر میتوان به معرفی فدراسیون به عنوان نهاد عمومی غیر دولتی و دارای شخصیت حقوقی مستقل، اداره شدن این مجموعه با رعایت قوانین داخلی کشورمان و مقررات فیفا، تفویض اختیار تصویب آئین نامههای اداری، استخدامی، معاملاتی و مالی به مجمع، افزایش تعداد اعضای مجمع و پر رنگتر شدن نقش باشگاه ها، فوتبالیها و بانوان در این مجمع، پیشنهاد دست کم ۲ نفر برای ارکان قضائی فدراسیون برای انتخاب یکی از آنها در مجمع و مستقل بودن کمیتههای انتخابات و استیناف انتخابات با حضور ۳ عضو در این کمیتهها که البته برای هر یک از پستهای این ۲ کمیته باید ۲ نفر به مجمع پیشنهاد شوند تا از میان آنها انتخاب صورت بگیرد اشاره کرد.
پیشنهادهای رئیس هیئت فوتبال کرمان از سوی حدود ۳۰ عضو مجمع مورد تائید قرار گرفته است، اما اکنون که فدراسیون باید در عمل ثابت کند پیشنهاد اعضای مجمع را مورد توجه قرار میدهد، شاهد چرخش ناگهانی مدیران فدراسیون و عقب نشینی آنها از موضع ابتدایی هستیم که این موضوع با روح دموکراسی تناقض دارد.
در واقع فدراسیون نشینها برای جلوگیری از قدرت گیری مجمع در همین ابتدای کار روند دیگری نسبت به اظهارات روزهای اخیر شان پیش گرفته اند و حال که پای عمل رسیده میخواهند در را روی همان پاشنه یعنی نادیده گرفتن اکثریت اعضای مجمع بچرخانند.
زمانی که پیشنهادهایی از سوی حدود ۳۰ عضو مجمع مورد تایید قرار میگیرد، فدراسیون هم باید این پیشنهاد را در پیش نویس اساسنامه آورده تا در مجمع تایید اساسنامه جدید این پیشنهادها به رای گذاشته شود، اما طبق برخی اطلاعات با توجه به اینکه برخی از پیشنهادها برخلاف تمایل مدیران کنونی فدراسیون است، نه تنها چنین کاری صورت نخواهد گرفت بلکه شنیده میشود تحرکاتی برای اعمال فشار به امضا کنندگان تایید پیشنهاد قرایی صورت گرفته تا آنها امضای خود را پس بگیرند!
به صورت مثال شنیده میشود پس از تایید این پیشنهادها از سوی مدیرعامل یکی از باشگاههای خصوصی فوتبال ایران، مالک آن باشگاه که البته پروندههای سنگین مالی هم در کمیتههای قضایی فدراسیون دارد به دلیل فشارهای وارد شده به خودش، مدیر زیر دست خود را مجبور به پس گرفتن امضایش کرده است.
از طرفی در تماسهایی که به تازگی بین پیشنهاد دهندگان با مدیران فوتبالی برقرار شده تنشها و چالشهایی به وجود آمده که این موضوع میتواند عواقب بدی برای فوتبال ایران به دنبال داشته باشد.
به هر حال باید تا روز برگزاری مجمع تایید اساسنامه منتظر ماند و دید فدراسیون تا چه اندازه برای نظرات اعضای مجمع احترام قائل شده است و اگر به هر دلیلی برای ارگانهایی مانند فیفا ثابت شود، فدراسیون بار دیگر اعضای مجمع را نادیده گرفته و با خودرائی اساسنامهای برخلاف پیشنهاد این اعضا که بسیاری از آنها مطابق استانداردهای بین المللی است، مصوب کرده احتمال دارد شاهد عواقب تلخی برای فوتبال کشورمان باشیم.
به هر حال به نظر میرسد تا زمانیکه خود مدیران فدراسیون به عنوان تصمیم گیرندگان فوتبال ایران تمایلی برای ایجاد تعامل در راستای اصلاح اساسنامه نداشته باشند، این کار سخت و دشوارتر از هر زمان دیگری خواهد بود و به همین راحتی فوتبال از بلاتکیلفی مطلقی که در آن گیر کرده بیرون نخواهد آمد.
دیدگاهتان را بنویسید